Ung jente med Krigsropet ved julegryta i Torggata, oslo

Julegryte-ressurser

Her finner du alt du trenger for å gjennomføre julegryteaksjonen lokalt.

Pressemelding - utkast

Her finner du tekst og tall som du kan benytte til i pressemeldingen din om at julegryta settes ut. Tilpass pressemeldingen til dine lokale forhold, og benytt gjerne lokale tall i stedet - eller i tillegg. Og: Er det noe nytt og spennende som skjer i år? Et jubileum av noe slag for julegryta? Eller trenger dere flere frivillige? Ta det med også!

Julegrytene på plass for 119. gang

17 576 husstander ba Frelsesarmeen om hjelp til jul i fjor.
– Pågangen etter nødvendig mat, varme klær og verdighet virker å være enda større i år, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.

For mange er den en kjær førjulstradisjon, for andre er den helt nødvendig for å få endene til å møtes i desember. Julegryta og julehjelp går hånd i hånd.

Julegrytepengene hjelper hele året

Pengene som gis i julegryta, går til Frelsesarmeens sosiale arbeid lokalt året gjennom. Helt konkret kan gavene bli til alt fra mat, klær, omsorg, pleie, et meningsfullt arbeid, et rusfritt fritidstilbud, ferieopplevelser for en barnefamilie, eller til et inkluderende fellesskap.

  • 17 576 husstander, mange av dem med barn, søkte om hjelp i julen i 2018. Det er en økning på 4600 personer fra året før.
  • I 2018 var det over 3600 som spiste julemiddag hos oss, mot 2000 i 2017.
  • I fjor delte vi ut 18 000 julegaver på landsbasis.

Også julegryta har blitt digital

Tradisjonen tro settes julegryta ut på gatehjørner, kjøpesentre og andre steder Frelsesarmeen håper å møte giverne ansikt til ansikt. I 2018 ble 16 000 dugnadstimer lagt ned for å betjene alle de over 200 grytene, men også i julegryta kan det gis digitalt, både med Vipps og SMS. Gaver gitt med Vipps i de lokale julegryene økte med 42,7 % i 2018. Nytt av året er at man også kan gi via QR-kode via Vipps-plattformen.

– Julegryta gir stadig håp til mange mennesker som trenger en håndsrekning. Derfor gjør vi alt vi kan for å legge til rette for digitale givermuligheter og løsninger som Vipps og andre betalingsmuligheter. Vi ønsker også fortsatt en mulighet til å takke giverne ansikt til ansikt, så betjente gryter vil vi fortsette med. Uansett betalingsmåte, så brukes det du gir i julegryta til Frelsesarmeens sosiale arbeid lokalt året rundt! sier kommunikasjonssjef for Frelsesarmeen i Norge, Geir Smith-Solevåg.

Julegrytas historie

Julegryteinnsamlingen startet opprinnelig i San Fransisco i 1891, og har siden spredd seg til land over hele verden. I Norge har julegryta vært Frelsesarmeens innsamlingsaksjon i desember siden 1901. Othilie Tonning, daværende leder for Frelsesarmeens sosialarbeid så julegryta som en løsning for å skaffe midler til arbeidet hun drev.

Og slik er det fortsatt. Midlene som kommer inn i julegryta, er hjørnesteinen i Frelsesarmeens sosiale arbeid lokalt gjennom hele året, og i 2018 samlet det norske folk inn rett over 27,6 millioner kroner i grytene.

Fakta om julegryta

Frelsesarmeens førjulsinnsamling i Norge siden 1901. Gavene brukes til hjelp til vanskeligstilte året i nær 100 lokalsamfunn i Norge igjennom Man kan gi på Vipps 2309 og sende SMS GRYTA til 2309 (100 kr), eller bruke kontonummer 3000.15.07350. Man kan også gi via Facebook eller starte sin egen gryteaksjon på bidra.no Alle sentralt innsamlede midler tilbakeføres i sin helhet til det lokale arbeidet.

Fire konserter på TV2 under overskriften Håp i ei gryte skal gi julestemning og fortelle om arbeidet. Odd Nordstoga, Anita Skorgan, Venke Knutson, Thom Hell, Christian Ingebrigtsen, Gaute Ormåsen, Tine Thing Helseth, Keiino, Ulrikke Brandstorp, Øystein Hegvik, Emma, Kim Rysstad, Ole Børud, Lewi Bergrud, Maria Solheim, Sondrey, Torstein Sødal, Maria Arredondo. Som i fjor er programmet ledet at Katrine Moholt og Leonard Valestrand Eike.

Om Frelsesarmeen

Frelsesarmeen er en global kirke med et utstrakt sosialt engasjement. I over 130 land tilbyr de "suppe. såpe og frelse" for å møte folks fysiske, psykiske og åndelige behov.
Frelsesarmeen er medlem av Innsamlingskontrollen.

Bilder finner du her og her

Lenke til pressemelding.